The pavillion is located in a park in central Copenhagen; probably the most central park. It is a beautiful and relaxing place. In its south and east sides, the park is connecting admirably to the city, creating an urban continuum. In the north, however, the park is screened from the city by an approx 3 m high wall. Although functional in blocking traffic noise, the wall destroys the urban continuum. My building tries to connect to the outside city by letting the rooflines anchor visually on the roofs of the builidngs to the north of the park, behind the wall. To bridge the wall.
The northern part of the park loses some of its southern coherency and becomes a bit more mish-mash-ish, with a playground and an old neoclassic pavillion that doesn´t really play well together with eachother, nor with the park as a whole, nor with the urban continuum. It is in that context, in the need for agenda-setting, that my building fits in. It is imposing and dominating, but for the sake of coherency between and inside the park and the city.
Across the streetcross in the north-west corner of the park lies Statens Museum for Kunst, which the Giacometti pavillion is intended to be an appendix of. The west side of the park is blocked by an old castle and a military compound.
Since the pavillion is intended for summer use, its colourfullness fits well with the summer use of the park by the citizens of Copenhagen. They convene in the park for playful sports, leisure, getting drunk, barbecueing, making and chilling out. The park becomes a place for imagination and thaw of the frozen Nordic lifestyle of the lengthy indoor seasons.
The orange square of the map marks the area which the pavillion tries to connect and set an agenda for.