rum
toa
folk
tak
axonometry axonometry
plansection plansection
cylinder cylinder
trapezium trapezium
location location
model model
takeroofoffgreytakeroofoff putroofongreyputroofon showdressingroomgreyshowdressingroom hidedressingroomgreyhidedressingroom populategreypopulate evacuategreyevacuate

This building is a glass workshop. The client is a uniquely skilled glazier, running a small company doing specialized architectural details and intimately collaborating with artists in producing glass objects which cannot be done anywhere else.

The architecture of the workshop centers around light. Since working professionally and precisely with glass requires a neutral and natural lighting, the lighting was the central issue to be solved by the design. In solving it I created the trapezium roofmodule, which does not admit any direct sunlight down to the workspace, but spreads athmospheric natural light evenly on the workspace.

Neither the main nor the guest workspaces are exposed to direct sunlight, thus avoiding disturbing reflections in the glass when working it. The main and the guest workspaces are also screened from reflections from the neighborhood buildings, to not get light tinted by the colours of the neighbourhood. The surfaces reflecting light by the workspaces are either white as the building itself or black as the asphalt on the outside. The park surrounding the construction, reflecting mostly green light, is located where the building´s functions can handle tinted light, see below.

I deviced the cylinder roofmodule to animate the buidling, and to provide an inspirational environment for working in addition to the neutral environment of the main workspace. While fulfilling the same basic needs as the trapezium modules, that is letting in plenty of daylight, the cylinder modules otherwise do the opposite: They are letting direct sunlight into the construction in patterns that varies over day and season, they are providing an uneven distribution of light and generally a non-neutral environment to the parts of the building that functionally can handle it.

Animation and non-neutral light can be handled by the storage space, where direct sunlight will render beautiful reflections and compositions in sheets of glass of different colour and shape, which hopefully will be inspirational. That is also true for the exhibition/entrance, which might provide for creative and critical comparisons between finished product and the raw material of the storage space. Since the office, glassburning and canteen functions have non-explicit lighting requirements, the lighting there came to be centered around beauty and animation.

In principle the trapezium module, I later found out, was not uniquely my invention, but rather a quite common theme in architecture. When I designed the module it was however the result of my proper calculations on the yearly sunorbit of the site, experimenting in the daylight laboratory at the School of Architecture in Copenhagen.